Bør jeg lade min hest vaccinere?

Det korte svar på artiklen er ja – og regelmæssigt! Vaccinationer er ikke ligesom mennesker en mindre del af sygdommen, som hesten skal vænnes til at bekæmpe. Nej, Vaccinationer til heste er fyldt med antistoffer, så hesten er bedre beskyttet mod potentielle sygdomme. Det kan godt være, at vaccinerede heste stadig vil blive syge, men ikke desto mindre bidrager vaccinationen til et mere smertefrit og hurtigere sygdomsforløb.

Generel sundhed – minimale bivirkninger

En generel vaccination af heste med antistoffer sker på årlig basis. Det er lovpligtigt til konkurrencer og nødvendigt gode bestand-forhold, så når din hest får det årlige sundhedstjek, får det også en sprøjte med antistoffer, så den har en generelt bedre sundhed. Hvis tilfældet er, at din hest allerede har alvorlige sygdomme, kan den få en særskilt vaccine mod influenza, stivkrampe, astmatiske træk elle lignende.

Når der er tale om en vaccine, er der ofte en vis bekymring forbundet med at få sprøjtet indhold i blodbanerne. Det kan vi heldigvis sige, at det er der minimalt risiko for, når der er tale om vaccinationer til heste. Enten oplever din hest ingen bivirkninger, eller også kan den opleve følgende bivirkninger:

  • Allergi: Ikke alle heste kan tåle vaccinen, hvorfor det er en god ide at være sikker på, at din hest kan tåle stofferne.
  • Efter indsprøjtning: Den første dag, din hest er vaccineret, kan du måske opleve, at den pludselig er mere træt end normalt. Dog er det midlertidig, og din hest burde være frisk igen næste dag.
  • Et par dage efter indsprøjtning: Det kan være, at din hest udvikler en byld i det område, hvor den er blevet stukket. Du kan måske se en forhøjning omkring halsregionen. Det skyldes, at kroppen laver en ekstra beskyttelse for at holde vaccinen inden i kroppen. Hvis det sker, er det det eneste tidspunkt, der er behov for at tilkalde en dyrlæge, fordi den skal sandsynligvis skæres af.

Igen, disse bivirkninger er minimale, usandsynlige eller temporære, så der er kun fordele ved at lade dine heste vaccinere på jævnlig basis.

Er der risici ved ikke at lade sin(e) hest(e) vaccinere?

Selvom det lyder til, at hestene kun får en mindre indsprøjte til at pleje deres immunforsvar, er det ikke lig med, at dine heste ikke behøver dem. Faktisk gør det sygdommen sværere at komme af med, hvis flere heste i bestanden har et lavere immunforsvar end normalt. Hvis sygdommen rammer hele bestanden, vil den konstant cirkulere mellem hestene, hvorfor det bliver et længere og mere krævende forløb end man havde forventet. Vaccination af heste skal ikke ses som et tilbud, men som en pligt – for hestens skyld. Vaccinationen er en potentiel fare, men hjælpe kun med at forbedre det immunforsvar, som hesten allerede har i kroppen – det eneste, der sker, er, at det bliver bedre. Der er minimale bivirkninger, og det er værre ikke at få en vaccination, så der er ikke nogen undskyldning. Tværtimod, det er bare med at bestille en jævnlig tid til vaccination af heste.