Har du styr på svejsning?

Uanset det enkelte smedearbejde er det vigtigt at kende forskellene på de forskellige svejseteknikker. Oxidering, gennembrænding i metallet og andre fejltagelser kan undgås, hvis man både har styr på sit materiale og sin bearbejdningsmetode. Vi giver her et overblik over, hvilke metoder der findes, så du kender den bedste, næste gang du får foretaget smedearbejde i København og omegn.

  • MAG: MAG-svejsning, også kaldet CO2-svejsning, er en metode, som primært bruges til ombygning og reparation af biler. Ved alle svejsninger er der behov for beskyttelsesstøv eller -gas for at undgå potentiel oxidering, men her bidrager CO2’en også til en stærkere svejsning.
  • TIG: Den fineste svejsemetode, fordi selve svejsning er mindre synlig end andre metoder. Det skyldes, at gassen anvendt er inaktiv. Det betyder, at gassen beskytter mod oxidering, men den indgår ikke i selve smeltebadet.
  • CMT: En svejsemetode, som gør meget af det samme som MAG-svejsning – bare mere kompliceret. Fordi svejsningen er elektronisk kompatibel, er det muligt at ændre bestemte parametre, hvis man har et ønske om en bestemt type svejsning. Dog efterlader CMT et svejsesøm i materialet, som efterfølgende skal slibes ned for at få en plan overflade.
  • AUTOGEN: kontakten mellem bestemte gasarte og ilt skaber en kontrolleret flamme, som kan anvendes til at ombygning af biler. Dog har flammen hurtigt komme op på 1500 grader, hvilket brænder zink-belægningen væk på alle nyere biler. Dog er metoden stadig anvendt til smedearbejde til en vis grad.