Hvorfor skal der laves tandrensning af kat?

Alle katte aflejrer gennem tiden i et omfang belægning på tænderne langs tandkødsranden. Denne belægning består af foderrester og bakterier, og hvis ikke, at belægningen bliver fjernet relativt ofte, vil katten få tandsten pga. kalksalte fra spyttet bliver aflejret i belægningerne. Tandsten kan kun fjernes ved tandrensning, og hvis ikke dette sker, vil der være grobund for bakterier og samling af bakterier.

Denne bakterievækst kan føre til tandkødsbetændelse, der i værste fald kan være medvirkende til, at katten bliver offer for livstruende bakteriesygdomme, der kan sprede sig til organer som nyrer, hjerte og lunger.

Hvordan behandler man tandsten?

Hvis der er tale om tandsten hos katten, og katten er rolig, kan tandstenen behandles uden behov for bedøvning med en tandrensning. Alternativt vil katten komme i fuld bedøvelse, hvis det står slemt til med tandsten. Selve tandrensningen sker med et specielt tandinstrument, der er ideel til dette formål.

Hvordan får katte tandsten, og hvordan ser fremtiden ud for katten efter tandsten?

Af den nedenstående kan du se nogle af de årsager til, at katte får tandsten:

  • Alder og race
  • Tilbageholdte mælketænder
  • Unormalt bid eller skæve tænder

Hele kattens fremtid afhænger af graden af tandsten. Selve tilstedeværelsen af tandsten skal ikke ses som en sygdom i sig selv, men hvis tandstenen fører til andre lidelser, kan katten blive meget syg af disse. Hvis kattens tandsten hurtigt bliver fjernet, har katten meget gode forudsætninger for at slippe uden om nogle af de følgesygedomme, der kan gøre katten syg.