Sådan kan du selv løse et stoppet kloak

Siger dit toilet en gurgle lyd? Og er vandet begyndt at løbe langsommere end det plejer? Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, tyder det på, at dit toilet er ved at stoppe til. Men frygt ej, du kan i mange tilfælde fikse det helt selv.

Prøv at vente lidt

Dette er den helt nemme metode, og du er ret heldig, hvis det virker. Men det kan være, at det blot er toiletpapir, der er grunden til, at dit toilet er stoppet. Hvis dette er tilfældet, vil det langsomt blive opløst, proppen vil forsvinde, og du vil efter nogen tid kunne skylle ud igen.

Brug en svupper

Hvis det ikke hjælper at vente, kan du prøve at bruge en svupper. Tag et par gummihandsker på, og så skal du presse svupperen så langt ned i kummen, som det er muligt, hvorefter du hurtigt rykker den op igen. Sådan bliver du bare ved indtil vandstanden synker til det normale niveau.

Rens dit stoppede toilet med opvaskemiddel

Hvis det ikke hjælper at vente, og hvis du måske ikke har en god svupper, så kan du prøve at opløse proppen i toilettet med opvaskemiddel. Du skal bare gøre sådan her:

  1. Hæld en deciliter opvaskemiddel i toilettet
  2. Hæld en spand varmt vand i toilettet
  3. Vent en stykke tid, hvorefter toilettet gerne skulle være uden vand
  4. Hæld spande med varmt vand i toilettet hurtigt ind til, at du er sikker på at den prop, der før var i toilettet, er helt opløst

Tilkald en kloakmester

Hvis ingen af de ovenstående gode råd virker, anbefales det, at du hurtigst muligt tilkalder en erfaren kloakmester, som kan hjælpe dig med at få fikset toilettet. Problemet kan i nogle tilfælde være så stort, at det er det eneste, der kan hjælpe.

Forebyg et tilstoppet toilet

Når du endelig har fået fikset dit toilet, kan du også gøre et par ting for, at det ikke kommer til at blive stoppet til igen. Du kan blandt andet lade være med at skylle køkkenrulle, vatpinde, bleer og bind ud i toilettet, da disse ting især vil medvirke til, at det bliver stoppet.